Wat is Gestalttherapie?
Gestalt is een Duits woord dat “geheel” of “samenstelling” betekent en hiermee wordt er een “totaalbeeld” bedoeld. De gestalttherapie is een psychotherapeutische stroming die ontstaan is in de jaren 40 van de twintigste eeuw en werd ontwikkeld door Frederick S. Perls. Het is een alternatief voor stromingen zoals de gedragstherapie, cliëntgerichte, psychotherapie, psychoanalyse en systeemtherapie.
De mens wordt gezien als een eenheid van lichaam en geest, aangeduid als “holistisch perspectief”
De gestalttherapie is een vorm van lichaamsgerichte therapie, waarbij de beleving in het hier-en-nu centraal staat.
Hoe werkt Gestalttherapie?
Volgens de gestalttheorie is contact even noodzakelijk voor mensen als zuurstof en water. Daarom wordt gestalttherapie ook wel: “De psychotherapie van het contact” genoemd. Uitgangspunt is dat de mens een onlosmakelijk deel is van zijn omgeving zoals: gezin, werk, vrienden en de rest van de wereld.
De cliënt wordt aangemoedigd om zelf tot inzichten te komen via ervaringsgerichte bewustwording om daarna het nieuwe te integreren in het contact met zichzelf en zijn omgeving.
U krijgt de gelegenheid om stil te staan bij uzelf. Door aandacht te geven aan gevoelens, ervaringen en gedachten, geeft u uzelf de kans een bewuster en gezonder leven te creëren.
Om het veranderingsproces in gang te zetten, wordt cliënten geleerd om hun gewaarzijn te gebruiken. In de gestalttherapie is dit de belangrijkste werkwijze om een situatie te veranderen. Experimenteren met gerichte gewaarzijn helpt de cliënt uit de “waarom-carrousel” te stappen.
De therapeut speelt er vaak een actieve rol bij de poging de cliënt opnieuw gebruik te leren maken van zijn zintuigen en bewegingsapparaat. Perls beschreef dit proces ooit als “je verstand verliezen om bij je zintuigen te komen”. Dit houdt in dat de cliënt leert zijn gewaarzijn te richten door het opnieuw gevoelig maken van zijn voornaamste zintuiglijke vermogens: leren kijken, i.p.v. staren, luisteren i.p.v. opvangen of stommetje spelen, enz.
Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van de technieken die ik gebruik tijdens mijn werk.